Bolåneskulderna växer och bankerna gör vinster
Knappast kan någon som letat nytt boende det senaste året kan ha lyckats undgå, hur kraftigt bostadspriserna ökar. För att få någon form av acceptabelt boende i Stockholm får man räkna med att punga ut minst 3 miljoner för en mindre lägenhet och ca 4-5 miljoner för lägenheter på 90 kvm+. För bara ett par år sedan var priserna ungefär hälften av vad de är idag.
De höga bostadspriserna får flera konsekvenser i samhället. Integreringen mellan samhällsklasserna motverkas och allt fler personer kan räkna sig själva som miljonärer, fast mest märkbart är trots allt hur lånandet ökar.
Andel svenskar med stora lån dvs. lån över 100 000 kr har ökat markant de senaste 10 åren. Idag är en majoritet av den svenska befolkningen hårt skuldsatt. Det innebär i sin tur att väldigt många har en svag hushållsekonomi med dåliga kapitala tillgångar.
En bomarknad med få hyresrätter och övervägande dyra bostadsrätter och hus kombinerat med statligt räntesubventionerade lån gör att väldigt många tar lån redan som unga. Utveckligen går raskt utför och om något inte händer kommer skuldbördan i Sverige växa ytterligare de kommande åren. n av 2000-talet har det genomgående varit mer lönsamt att spara pengar i värdepapper jämfört med att amortera på bolånen eller återbetala studieskulder.
På andra sidan staketet finner vi bankerna som verkligen skott sig på utvecklingen. Bankernas vinster ökar i princip för varje år som går, ändå är osäkerheten stor om dessa finansbolag verkligen håller om konjunkturen vänder nedåt på allvar.
Läs även tidigare inlägg: