Spara pengar – 10 enkla spartips

Vill du börja spara pengar och skapa en stabilare ekonomi? Här kommer 10 tips för att komma igång med sparande på ett rimligt sätt. Alltså utan att leva snålt med en tråkig vardag. Vi hjälper dig se över din ekonomi och minska dina utgifter.

Du kommer givetvis behöva göra förändringar i din livsstil, men genom att prioritera rätt och se över dina vanor behöver du inte leva ett tråkigt liv där dina pengar inte får användas bara för att du ska spara varje månad.

1. Gör en budget

Det kan låta tråkigt, men att ha en tydlig budget är ett enkelt sätt att få koll på din ekonomi och identifiera onödiga utgifter. Skriv ner dina inkomster och alla dina utgifter. Är du osäker rekommenderar vi att du kolla i din bankapp senaste månaden eller månaderna för att se till vad pengarna används.

2. Ät mer hemma

Återigen, tråkigt, men så enkelt! Matkostnader är en av de största posterna för många hushåll och det blir ännu dyrare om du äter ute eller beställer hem mat flera gånger i veckan. Genom att laga mat hemma istället för att äta ute kan du spara väldigt mycket pengar snabbt.

3. Säg upp och förhandla abonnemang

Abonnemang och prenumerationer som inte används är pengar rakt ner i sjön. Dessutom kan många befintliga abonnemang bli billigare genom ett enkelt mejl eller telefonsamtal.

Vilka abonnemang använder du inte?

Börja med att kolla igenom alla dina abonnemang som du inte använder och säg upp samtliga direkt. Det är onödigt att du betalar pengar varje månad om du inte ens nyttjar tjänsten. Är det en tjänst du använder väldigt sällan kan det vara bra att säga upp den med.

Vilka kan du säga upp eller sluta använda?

Om du har netflix, Disney+, Viaplay och Prime videos samtidigt blir det snabbt väldigt dyrt. Då är det bättre att säga upp alla abonnemang utom ett av dem för att sedan byta när du har sett klart serien eller filmerna du skaffade abonnemanget för. Se också över om man kan dela abonnemang med familj eller vänner

Förhandla eller byt leverantör

Mobilabonnemang, internet och el går ofta att förhandla ned kostnaden på. Det räcker att du söker på google efter ett mer prisvärt alternativ och skriver ett mejl till din nuvarande leverantör. Då får man ofta samma erbjudande. Om du inte får ett matchat erbjudande kan du byta leverantör.

4. Köp begagnat

Du kan hitta allt från kläder till möbler och elektronik i toppskick till ett mycket lägre pris. Att köpa begagnat är både ekonomiskt och hållbart. Blocket, Facebook marketplace är bra för möbler. Kläder finns i många fysiska second-hand butiker eller i appar online. Var inte rädd att pruta när du köper av privatpersoner.

5. Börja spara smått

Att börja spara behöver inte kännas överväldigande och det behöver inte vara tusentals kronor varje månad. Även små belopp växer med tiden, särskilt om du gör sparandet regelbundet.

  • Sätt upp ett automatiskt sparande varje månad.

  • Börja med en summa du klarar av, till exempel 100 kronor.

  • Öka beloppet gradvis när din ekonomi tillåter det.

  • Sätt sparmål för att hålla motivationen uppe.

6. Planera större inköp och undvik avbetalning

Större inköp kräver eftertanke om du vill spara pengar. Vänta på reor, kampanjer och jämför alltid priser innan du handlar. Om du behöver köpa varan eller tjänsten på avbetalning är det bättre att vänta till du har sparat ihop nog för att köpa den direkt. En avbetalning är faktiskt ett typ av lån.

7. Spara pengar på transport

Transportkostnader kan lätt dra iväg, men det finns sätt att hålla dem nere. Välj billigare alternativ som buss, cykel eller att samåka med andra.

8. Handla smart

När du handlar, tänk efter en extra gång för att undvika onödiga utgifter. Det finns lågprismärken för de flesta matvarorna och vissa matvaror kanske går att skippa för att spara inte pengar?

Billiga märken och storpack

En lägre ränta innebär inte bara mindre kostnader varje månad, utan den skapar också flera positiva ekonomiska effekter. Med minskade månadskostnader kan du lägga undan pengar till annat sparande eller investeringar. Dessutom kan du använda de besparade medlen för att betala av ditt lån snabbare, vilket kortar återbetalningstiden och minskar den totala lånekostnaden.

Handla inte när du är hungrig

Du har säkert hört det förr, men om man handlar när man är hungrig leder det ofta till att man köper en extra påse godis, en chokladkaka och en läsk som man annars inte hade köpt. Vid en handling blir det bara någon hundralapp, men på en månad blir det en hel del!

9. Lägg undan pengar direkt

Extra inkomster som skatteåterbäring eller bonusar kan göra stor skillnad för ditt sparande. Sätt dem direkt på ett sparkonto för att inte frestas att använda dem. Sparkontot bör användas för att bygga en buffert eller för att börja investera långsiktigt. Du kan kontakta din bank för att komma igång med det.

10. Samla lån och krediter

Om du har många smålån eller krediter kan ett samlingslån hjälpa dig spara pengar. Det ger lägre ränta, färre avgifter och en enklare översikt.

  • Jämför långivare för att hitta det bästa alternativet.

  • Hitta ett lån med lägre ränta än dina befintliga skulder.

  • Använd vår jämförelsetjänst för att snabbt hitta rätt långivare.